top of page

Miért nem mindegy, hogy milyen teherautót bérelsz?

A furgonok, szállítóautók, teherautók bérlése esetén mindig a legfontosabb a jármű mérete. Erről írtunk már bővebben, ahogy arról is, mikre kell figyelni, mikor átveszel egy autót vagy tervezed, hogy kibéreled.


De van jó néhány fontos tényező, amely döntő tényező lehet már a tervezés elején is. Most ezeket vesszük végig, hogy biztosan mindenre felkészülj, mikor sor kerül a kiválasztásra.


Vezetheted-e a bérelni kívánt járművet?


Hiába szeretnél egy fél kamionnyi árut szállítani, ha a jogosítványod nem alkalmas nagyobb tehergépjármű vezetésére.


Mit jelent a „nagyobb” kifejezés és pl. B-s jogosítvánnyal milyen furgont vezethetsz?

Nos, a kérdés összetettebb, mint gondolnád. Alapvetően 3,5 tonna össztömegű gépkocsit, „kisteherautót” B kategóriás jogosítvánnyal is vezethetsz. Össztömeg alatt a gépjárművet értjük együttesen az áruval és vontatmánnyal.


Bár a mi autóinkra nem vonatkozik, de érdekesség lehet, hogy az újabb szabályok szerint (2021 májusától kibővült a B-s jogosítvánnyal vezethető járművek köre) az Országos Mentőszolgálat sürgősségi betegellátást végző járművét is vezethetnéd, ha legalább két éve van jogosítványod. Illetve legfeljebb 4250 kg-ot meg nem haladó össztömegű, pótkocsi nélküli alternatív üzemanyaggal működő jármű is vezethető – ha a többletsúly az alternatív motor miatt keletkezik. Figyelem, ez a szabály csak Magyarországra érvényes. Ha átlépnéd a határt, marad a 3500kg össztömegű jármű bérlése, mely bővel elég nagyobb vagy több áru szállítására is.


Mindezen adatokat könnyen megtudhatod a forgalmi alapján, vagy a kiválasztott kölcsönző oldaláról.


Nálunk pl. egy nagy rakterű, új és kényelmes Mercedes-Benz Sprintert vezethetsz B-s jogosítvánnyal.


Mekkora fogyasztásnál és mit éri meg bérelni?

Ez a kérdés főként akkor szükséges, ha hosszabb távra szeretnél furgont bérelni és nem feltétlenül csak boltból haza, vagy rövidebb útra, pl. költözéshez szükséges a kisteherautó.


Jellemzően minél újabb gyártású egy furgon, annál jobb lehet a fogyasztása a modern technológiának köszönhetően. Érdemes ezért számolgatnod kicsit: az olcsó nem feltétlenül lesz olcsó a végére is. Lehet, hogy találsz olcsón teherautót, viszont a kedvező ár mellett sokkal többet is tankolsz a járműbe, ezért a végére nem csak egy régi és ezért kényelmetlenebb utazással leszel gazdagabb, hanem jó pár forinttal szegényebb is, hisz amit spórolsz a bérlésen, elveszíted a tankoláson.


És hogy milyen egy ideális fogyasztás furgon esetén?

Míg átlagosan egy idősebb jármű többet fogyaszthat 100 km-re vetítve, addig egy újabb furgon, pl. a mi Mercedes Sprinterünk fogyasztása nagyságrendileg 9 liter. Persze ez függ a rakott súlytól és a sebességtől.


És a legfontosabbat hagyjuk a legvégére: Minél idősebb egy jármű, annál nagyobb eséllyel történhet meg bármilyen meghibásodás, akár bárhol a világon – hiába a rendszeres a műszaki ellenőrzés. Nem mindegy, hogy a megbízhatónak hirdetett jármű egyszer csak leáll valahol a semmi közepén és utána várakozhatsz akár napokat is, míg meg nem érkezik Magyarországról a mentés. Ilyen eset egy valóban megbízható és újabb jármű esetén elenyésző. Láttál már új furgont az autópálya szélén lerobbanva? De ha mégis, ott a MERCEDES ASSISTANCE.


Dízel vs. benzin?

Egyértelműen diesel, mivel Magyarországon szinte nincs is benzines kisteherautó. ;-)

Bárhogy is alakul, ha bérlésről van szó, két tanácsunk van: mielőtt beleugrasz egy bérlésbe, akár velünk, akár másutt, járj körbe alaposan és dönts felelősségteljesen.

Továbbá ne félj a nagyobb autótól! Hidd el, néha sokkal könnyebb dolgod lehet egy stabil és megbízható furgonnal, mint egy kisebb személyautóval.


16 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page