top of page

Mire figyelj, ha furgont vezetsz?

Ha nagyon felületesek lennénk, akkor azt mondanánk, hogy semmiben sem másabb egy

kisteherautót vezetni, mint egy sima személyautót. A modern furgonok – legalábbis azok, amik nálunk bérelhetőek – már minden olyan funkcióval felszereltek, amik a kényelmünket és a vezetési élményt biztosítják és sokszor könnyebb is vezetni őket, mint egy idősebb személyautót. Azonban van néhány különbség, melyre muszáj felhívnunk a figyelmet – főleg akkor, ha most először tervezel kisteherautót bérelni.

Kisteherautó tulajdonságai és ebből adódó tudnivalók/teendők és nehézségek:


Méret:

Hosszabb, mint a sima személyautók többsége, ezért nagyobb ív szükséges a kanyarodáshoz, és bizony, a parkolás is emiatt nehezebb – főleg, ha városi forgalomban nem áll rendelkezésre elég hosszú parkoló, vagy ha van is, a kanyarodás íve miatt a manőverezés kihívás lehet.


Hibák, amiket elkövethetsz: forduláskor túl közel kerülsz más autóhoz, másik sávhoz, emiatt a furgon oldala sérülhet.


Megoldás: mielőtt a városi forgalomban használod a járművet, tedd próbára magad egy üresebb parkolóban, gyakorold a kanyarodást, érezd a jármű oldalait, nézd meg milyen ív kell a forduláshoz és próbálj meg parkolni vele.


Beállítások és a műszerfal:

Sok esetben a teherautók extra beállításokkal vannak felszerelve az általános tükrök, ülések és kormánybeállítások mellett. Ilyen lehet a sebességváltó működése stb.


Hibák, melyeket elkövethetsz: ha nem tudod, melyik gomb és kapcsoló mire való, nem ismered a jeleket, előfordulhat, hogy menet közben kell rájönnöd a trükkökre és megismerned az autót.


Megoldás: Bérléskor a céggel együtt vegyetek át mindent, ami a belső térben található és azok működését ismerd meg, mielőtt bárhova is elindulnál. Ne aggódj, ha sok a kérdésed, a tulajdonos emiatt nem fog kevésbé bízni benned.


Teherszállítás:

Várhatóan nem azért bérelsz teherautót, hogy végig üresen használd. Szeretnéd a furgon rakteréből kihozni azt, amit lehet és jól megpakolni. Ez teljesen rendben is van, azonban ennek is megvannak a maga szabályai, melyeket a KRESZ is szigorúan rögzít és betartat a saját magad, a csomagok és más autóstársaid érdekében.


Hibák, amiket elkövethetsz: úgy pakolsz, hogy menet közben – pl. kanyarodáskor, fékezéskor – a teher egymásra borul, esetleg annyira telepakolod a járművet, hogy nem látsz ki rendesen.


Megoldás: Ahogy a szabályok is kimondják, a terhet rögzíteni kell, mégpedig úgy, hogy menet közben ne mozogjon, ne vándoroljon a raktérben. Ehhez használj hevedert, egyéb rögzítőket, gumipókot és győződj meg róla, hogy biztosan stabilan a helyén maradjon. Próbáld meg rögzítés után az árut erősen kézzel „megrángatni”. Ha nem mozog, akkor máris nyert ügyed van.


Látótér oldalra és hátrafelé:

Ha rosszul pakolsz, nem látsz ki rendesen, főleg nem hátra, ezt bizonyára tapasztald már

személyautók esetén. Sok esetben ez kisteherautónál nem is opció, hiszen a furgon oldalán vagy hátul nincsen ablak. Tehát ha hozzászoktál ahhoz, hogy a középső tükörben nézed a mögötted lévő forgalmat, rendelkezésre álló helyet és tolatáskor a helyes irányt, úgy ebben az esetben nehezebb dolgod lesz.


Hibák, amiket elkövethetsz: Elfelejted, hogy az oldalsó tükrök nem mutatják meg, mi van a kocsi háta mögött, ezért nem veszed észre az akadályokat, a közvetlen mögötted lévő gyalogost hátramenetben. Egyenes tolatáskor előfordulhat, hogy nem tudod a megfelelő irányt tartani, ezért sokat kell korrigálnod.


Megoldás: Ha van tolatókamera a teherautón, feltétlenül használd, előtte ismerősöd, társad segítségével pontosítsd a kamerán látott távolságot a valós távolsággal, hogy éles helyzetben is tudd, még mennyi hely van mögötted. Ha nincs kamera, ne siess, addig nézd az oldalsó tükröket, míg biztosan tudni fogod, nem mozog senki az autó mögött. Ne habozz segítséget kérni utasodról, ha szükséges. Ne feledkezz meg a vonóhorogról sem, sok autóban tehetsz kárt, ha figyelmen kívül hagyod a kiálló alkatrészt. Ha bizonytalan vagy már az elején, inkább gyakorold a tolatást, mielőtt

éles helyzetben érne meglepetés.

49 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page