top of page

Mit jelent egy furgon esetében a luxus szó?

Sokak számára furcsán hangzik a luxus teherautó kifejezés, elképzelhető, hogy te is pont így vagy vele. Magad előtt már látod a futurisztikus áramvonalakat és megkérdezed magadtól, hogyan lehet egyszerre pakolni egy ilyen járműbe és úgy hajtani vele, mint David Hasselhoff a Knight Rider sorozatban. Nos, a valóság ezektől távol áll, mégis sok olyan funkció van egy ilyen autóban, mely már az exkluzív furgon kategóriába sorolja ezeket a járműveket.


Mik lehetnek ezek?


Kényelem:

Nem mindegy, hogy egy-egy nehezebb súly bepakolása után mennyire jó érzés a sofőrülésbe, vagy esetleg az anyósülésbe pattanni. Várhatnak rád a régebbi furgonok kényelmetlen fapados ülései, vagy a lehető legnagyobb luxus, ami egy teherautónál elvárható. Deréktámasz, kar- és lábtámasz, könnyen beállítható komfortülések, melyek úgynevezett „lengőülések”. Hogy mit jelent ez? Az ülés alatt légrugó található, mely a súlyodhoz állítható, pont, mint a kamionokban. Továbbá ülésfűtés, egyszerűen kezelhető tükrök és műszerfal, extra kiegészítők, számos, gyorsan elérhető tároló, speciális design segít téged is. És minden, amit csak elképzelni tudsz.


Vezetési élmény:

A klíma, tempomat és az Apple/Android Carplay funkcióval rendelkező bluetooth rádió csak egy-egy a sok közül, ami a vezetési élményt és magát az utazást segíti. Az újabb, nálunk is elérhető autók, pl. a legújabb Mercedes Sprinter ezen felül számos olyan extrát kínál, mely megkönnyíti a vezetést minden körülmények között is. A könnyű és sok esetben még jobb kormányzási élményt segítő elektromos szervokormány mellett oldalszél-érzékelő, rácsúszás-gátló, holttér-asszisztens, menetfény-asszisztens, IBS, 6 sebességes váltó stb. stb. mind-mind hozzájárul a biztonságos és élményteli munkavégzéshez, szállításhoz.


Rakodótér:

Elsősorban mi az, amit megnézel, ha belekukkantasz a raktérbe? Fogadjunk, hogy a méret a lényeg számodra is. Azonban (ha tapasztalt szállító vagy, ezt te már tudod), nem csak a teret kell figyelembe venni. Azt is, hogy mit és mekkora helyre szeretnél elhelyezni, azt hogyan és miképp rögzíted, vannak-e a rakodótérben rögzítésre szolgáló kiállások gumipók, heveder és minden egyéb elem számára. Van-e már alapfelszereltségként akár tolóajtó, belső csomagtartó, a már említett heveder, gumipók stb. Segíti-e a bepakolást egyéb eszköz, mint pl. rámpa stb.


Egyéb, szállítást és vezetést segítő extrák:

Ebbe a kategóriába azokat soroljuk, melyek nem a furgon gyártójától függnek, hanem pl. teherautó bérlés esetén a szolgáltató biztosít számodra. Ezek közül is két nagy kategória létezhet:


- Felszerelések:

A rakodótér esetén ecsetelt heveder, gumipók csak egy része ezeknek az extráknak. Ilyen lehet még télen a hólánc, ami nálunk alapvető tartozék, másnál lehet, hogy neked kell beszerezned. De ide tartozhatnak az autópálya matricák, a különböző országokban használt környezetvédelmi matricák, mint pl. az osztrák IGL és a francia AQC matrica, a teljeskörű Europe Assistance szolgáltatás, biztosítás stb. stb. Nálunk ezek mind alapfelszereltségek, máshol ezekre érdemes külön rákérdezni.


- Tehergépjármű állapota:

Hallottunk már olyat, hogy kedvező áron bérelt egy illető teherjárművet nyáron, a 40 fokban, de az elvileg működő klíma mégsem működött, megnehezítve a közlekedést, szállítást és a bérlő életét is egyben. Ezért is – és a végére hagytuk a legfontosabbat – ilyen extra nem más, mint az, amilyen állapotban a járművet te kibérled. Rendszeres karbantartás, új vagy újszerű gumik, jármű kora, állapota, utolsó műszaki ellenőrzés ideje különösen jelentős, főleg, ha nem 10 km-t teszel meg vele két cím között. Külföldre történő utazás esetén nem árt, ha a kölcsönző cég tisztában van a legfontosabb belföldi és külföldi közlekedési előírásokkal, így te is biztosan naprakészen kapod meg a furgont és indulhatsz vele útnak. Így ahelyett, hogy a papírok beszerzésével foglalkozol, akár már a bérlést követő percekben is elindulhatsz és biztos lehetsz abban, hogy külföldön sem ér kellemetlen meglepetés.




11 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page